top of page

SzínHatÁs és a yin jóga

Frissítve: 2020. nov. 5.


Megszámolni sem tudom hányszor hallottam azt a megjegyzést ismerősöktől és kollégáktól, hogy Te jógát oktatsz, egyáltalán nem az a típus vagy annál te lendületesebb, pörgösebb vagy. Ilyenkor mindig elmesélem a saját színes yin jógás utamat a kétkedőknek.



Több mint négy éve tanítok yin jógát, ami egy erősen meditatív jellegű jógairányzat, lágyan és mégis igen mélyen dolgozza meg a testet. És amikor elkezdtem kombinálni a yin gyakorlásomat a SzínHatÁs-Kártyáimmal, aztán jött az igazi élmény.



Nekem yin jóga és a SzínHatÁs kártyám együtt lettek a meditáció tanítóim, amivel passzívvá tudok válni, lelassulok, észlelek, befogadok és el tudok fogadni dolgokat úgy,

ahogy vannak. Megtanultam megfigyelni mi zajlik az én saját belső mozimban, amit csak én ‘látok’: milyen gondolatokon agyalok, azokhoz milyen érzelmek kapcsolódnak, hogyan reagál rá a testem és mindeközben milyen a lélegzetem. Próbálkoztam korábban is mindenféle lelassulási technikákkal, de nem volt átütő élményem. Ostoroztam magamat, hogy milyen béna vagyok. Azóta viszont képes vagyok akár hosszabb ideig mozdulatlan lenni, élvezni a benti világomat és a nyugalmat, és nem azon agyalni, hogy mindjárt hol kell lennem és mit kell csinálnom.


És mi lett a mindennapi életemre való hatása? Sokkal több feladatot végzek el azóta hatékonyabban, mert sokkal kevesebb felesleges kört futok. Képes vagyok leállni egy feladattal, ha érzem, hogy nem tudok haladni vele, nem erőltetem tovább, félreteszem és később visszatérek hozzá úgy, hogy a határidőt is tartom. Kevesebbszer vállalom túl magam, mert észlelni tudom a határaimat. Tudom hogy nekem mi jó anélkül, hogy meg akarnék felelni másnak. És ráéreztem a saját kreativításomra.


Röviden mi is a különbség a yin és yang típusú jógák között?

A Yang típusú jóga órák leginkább az izmok erősítésével, nyújtásával foglalkozik, a Yin Jóga az ínszalagokkal, a mély kötőszöveti rendszerrel és az izületekkel dolgozik enyhe de viszonylag hosszú ideig tartó terhelést alkalmazva. A Yin jógában a pózokat három, öt, vagy akár húsz percig tartjuk ki mozdulatlanul. A pózokban a cél, hogy ellazulj, elernyeszd az izmokat, és minden szövetet a csontokig bezárólag. Amíg a jang típusú gyakorlatok felületibbek, a Yin lehetőséget ad a test mélyebb rétegeinek elérésére.


Idővel igényt éreztem, hogy a SzínHatÁs-Kártyáimat a jóga óráimra is bevigyem és megfigyeljem, hogy a velem jógázók hogyan reagálnak a nekem bevált kombinációra és vajon nekik is segít-e jobban lelassulni és a bennünk zajló folyamatok feltérképezésében.


Mikor elkezdtem tanítani a yint, azt tapasztaltam, hogy a lelassulás, a napi rohanásból megérkezni a yin meditatív és mozdulatlan világában kihívásokat jelentett a jógázóknak, főleg azoknak aki a yang típusú órák dinamikájához voltak hozzászokva. SzínHatÁs-Kártyáimat egy színkoncentráció gyakorlatokkal hoztam be.

A színkoncentrációs feladat során figyelmed a színre és a saját reakcióidra irányítod, elkezded ízlelni a saját koncentrációd milyenségét, és megismerni a lélegzeted-test érzeted-gondolatod és érzelmeid egymásra hatását. A pózokat mozdulatlanul tartva azzal játszunk hogy az újboli testi feszüléseket próbáljuk lágyítani, igaz eleinte a

testfeszülést csak lehet, hogy akkor veszed észre mikor már erősen zsibbadtsz, pedig jóval előbb elkezdődött a folyamat.


Nagyon jó visszajelzéseket kaptam, illetve látható is volt, hogy a ‘zizin’ beérkezett vendégek mennyire  bele tudtak fokozatosan puhulni a yin mozdulatlanságán keresztül a saját belső mozijukba.


Yin jóga során tanult test érzékelésemet tudom használni a pilates gyakorlásom vagy a futásom során. Fontosnak tartom megőrizni a dinamikus yang mozgásaim és a yin jóga egyensúlyát az életemben, hogy mindkettő féle mozgásból töltődni tudjak.


Ha van kedved kipróbálni a SzínHatÁs kártyákkal végzett színkoncentrációs gyakorlat hatását, gyertek el a Színes Yin órámra csütörtökönként 19.30tól a Downdog Budába.

https://www.facebook.com/events/298206074402181/

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page